Noutăți și Promo Maib liber a desemnat alți doi câștigători ai smartphone urilor iPhone 13

Alege corect produsele cosmetice

Industria produselor de cosmetice este din ce în ce mai dezvoltată, astfel că pe rafturile magazinelor se regăsesc tot felul de noutăți în domeniu. Piața de cosmetice este suprasaturată de produsele fabricate de diferiți producători, cu diferite ingrediente și standarde de producere. LiberCard îți prezintă o listă impunătoare de parteneri din industria produselor de cosmetice, pentru ca tu să utilizezi cu încredere ceia ce procuri. Îți recomandăm să analizezi atent eticheta cu ingrediente, atunci când vrei să cumperi produse cosmetice și să alegi doar cele inofensive, care dețin certificate de calitate și sunt non-toxice pentru organismul tău. 

Ca să-ți fie mai ușor să faci alegerea corectă, LiberCard ți-a pregătit un articol la acest subiect, în care am descris substanțele nocive sau sintetice din cosmetică.

Rimelul este un produs cosmetic des utilizat de către femei. Rimelul modern a fost creat în 1913 de chimistul T. L. Wiliams pentru sora sa Mabel. Era făcut din praf de carbon amestecat cu vaselină de petrol. Produsul a fost un succes, iar Wiliams a început să-l vândă prin poștă. Firma sa, Maybilline, s-a transformat în principala companie de produse cosmetice.

Rimelul este folosit pentru a înnegri, a face mai dese și mai definite genele și sprâncenele. Culorile, vopseaua și formulele folosite în elaborarea rimelului sunt diverse. Unele din ingredientele folosite la fabricarea produsului sunt apa, ceara formatoare de pelicule și conservanții. Rimelul apare în trei formate: creme, pastile și lichid.

Rimelul lichid este cel mai des utilizat, datorită ambalajului său tubular cu perii fine sau mai groase. Unele aplicatoare conțin fibre de nylon pentru alungirea genelor. Rimelul rezistent la apă are o compoziție bazată pe:

  • solvent volatil (isododecan);
  • ceruri de origine animală (ceară de albine);
  • ceruri de origine vegetală (ceară de palmier);
  • ceruri de origine minerală (parafină);
  • pigmenți (oxid de fier);
  • polimeri fixatori.

Rimelul, păstrat pe gene mai mult decât este necesar, te poate duce la medicul oftalmolog. Bacteriile, care sunt prezente în mod natural în ochi, pot fi transferate în rimel prin intermediul baghetei de aplicare. În mod normal, rimelul conţine conservanţi, care împiedică reproducerea bacteriilor, însă doar pentru o perioadă de 3 luni. Dacă se folosește mai mult timp, bacteriile se răspândesc în ochi de pe gene și afectează vederea. În plus, rimelul păstrat în poșetă, la loc călduros favorizeză înmulţirea acestora. La aplicarea rimelului, oprește-te la două straturi, altfel ai putea afecta glandele aflate pe marginea pleoapelor. Reține! Rimelul nu se aplică niciodată în vehicul – oftalmologii au atras atenţia că sunt nenumărate cazurile în care femeile ajung în spital având corneea zgâriată sau infectată din cauza unei mişcări greşite.

Fondul de ten a fost inventat în 1914 de către Max Factor, un emigrant din Rusia, expert în cosmetică de la curtea lui Nicolae al II-lea al Rusiei. Acet produs poate conține multe metale grele și parabeni. Metalele grele sunt impurități ce ajung accidental în fondul de ten, fie prin procesul de producție, fie prin folosirea de ingrediente contaminate. Metalul cel mai des întâlnit în fondul de ten este arsenic. Metalele grele au efecte nocive, precum: dermatită, căderea sau degradarea părului, disfuncţii hormonale, dureri de cap, disfuncţii ale sistemului gastro-intestinal, imunitar, cardiovascular, probleme musculare, articulare, ale oaselor, rinichilor, probleme neurologice şi pot duce chiar la apariţia cancerului.

Cel mai notoriu produs cosmetic, care niciodată nu lipsește din geanta unei femei este rujul. Acesta este un produs cosmetic ce conține pigmenți, uleiuri, ceruri și emoliente ce oferă buzelor culoare, textură și protecție. 

Un ruj poate conține:

  • MADECASSOSIDE - extract de plante despre care se afirmă că ar avea proprietăți anti-îmbătrânire. Este folosit, de asemenea, pentru prevenirea inflamațiilor.
  • BHT - antioxidant folosit inclusiv ca aditiv alimentar, care previne râncezirea uleiurilor din ruj la contactul cu aerul.
  • METHICONE - o formă de polimer de silicon, care ajută rujul să devină rezistent la apă și să fixeze culoarea pe termen lung.

Ceea ce determină alegerea unui ruj și care face diferența în mintea utilizatorului rămâne a fi pigmentul. Culoarea rujului poate proveni de la combinații de plante, animale, minerale sau ingrediente sintetice. 

Pasta de dinți poate conține PEG - uleiuri minerale, care pot provoca tumori cancerigene. Gelurile de duș pot conține triclosan, care distruge sistemul endocrin. Șamponul și balsamul pot conține ceteareth, care provoacă apariția cancerului. Soluțiile de protecție solară pot avea printre ingrediente oxybenzone, care sub influența razelor ultraviolete, se transformă într-o substanță ce poate provoca alergii.

Lista produselor cosmetice ce pot conține substanțe toxice pentru organism poate continua. Iată de ce este important să le identifici pe etichete și să eviți procurarea acestora. În continuare, LiberCard îți prezintă tabelul ingredientelor nocive pentru organism și efectul acestora. Deci, dacă le identifici pe eticheta produselor, evită să le cumperi și să le utilizezi. 

 

Nr.

Produs cosmetic

Nr. Ingredientelor chimice

Denumirea substanțelor chimice

Reacții adverse

1.

Șamponul

15

Laurilsulfat de sodiu,
tetrasodiu şi propilenglicol

Iritaţii, probleme ale ochilor

2.

Fardul de pleoape

26

Tereftalat polythylene

Risc de cancer, infertilitate,
tulburări hormonale
și ale organelor interne

3.

Fardul de obraz

16

Etilparabeni, metilparabeni, propilparabeni

Erupţii cutanate; iritaţii,
tulburări hormonale

4.

Fixativul

11

Octinoxat, isoftalaţi,
metacrilat de polimentil

Alergii, iritaţii ale ochilor,
nasului şi gâtului, tulburări hormonale,
schimbări în structura celulelor

5.

Fondul de ten

24

Metacrilat de polimentil

Alergii, tulburări ale sistemului imunitar,
risc de cancer

6.

Rujul de buze

33

Metacrilat de polimentil

Alergii, risc de cancer,
tumori canceroase

7.

Oja

31

Ftalaţi

Probleme de infertilitate și
probleme de dezvoltare a sarcinii

8.

Deodorantul

15

Izopropilic myristate, „parfum”

Iritaţii ale pielii, ochilor şi plămânilor,
dureri de cap, ameţeli,
probleme respiratorii

9.

Parfumul

250

Benzaldehida

Iritaţii, afectări ale rinichilor,
tulburări hormonale

10.

Loţiunea de corp

32

Metilparabeni, propilparabeni,
polietilen glicol care se
găseşte şi în produsele de curăţare
a aragazelor

Iritaţii, tulburări
hormonale

11.

Autobronzante

22

Etilparabeni, metilparabeni,
propilparabeni

Iritaţii, tulburări
hormonale



Ca să fii sigură în cosmetica pe care o procuri, îți recomandăm să o cumperi doar la partenerii LiberCard, pentru că ei dețin certificate de calitate și de origine ale produselor. Vezi mai jos lista de parteneri din categoria Produse Cosmetice în care poți avea încredere.

Accesează, alege și #savurează!