SFATURI DE LA MAIB LIBER

Cum să deosebești cristalul de sticlă?

1957 vizualizări

Se știe că cristalul e un tip mai delicat de sticlă care se vinde la un preț destul de mare. Cu toate acestea nu orice sticlă poate fi cristalină. Când te uiți la produse din cristal sau sticlă e posibil să nu faci diferența, deși la producerea lor sunt folosite diferite tehnologii și materiale. Iată de ce e important să știi cum să le deosebești și să faci alegerea corectă, atunci când vrei să cumperi un produs din cristal.

Sticla este un produs obținut prin topirea unui amestec din nisip, hidroxid de sodiu și oxid de calciu (var nestins), pe când cristalul se referă adesea la un tip de sticlă mai delicat. Cristalul conține nisip și hidroxid de sodiu, dar și minimum 24% sau mai mult de oxid de plumb. Oxidul de plumb ajută la creșterea dispersiei luminii și a durității sticlei, oferă oportunități ample pentru prelucrarea sa.

Principalele diferențe dintre sticlă și cristal sunt rezistența și strălucirea. Este dificil să zgârâi un cristal, în timp ce sticla se poate deforma chiar și de la cea mai mică zgârietură.

Pentru ca tu să alegi un veritabil produs din cristal, îți recomandăm să testezi următoarele probe:

  1. Pentru a deosebi cristalul de sticlă, ia obiectul și ține-l la o sursă de lumină. Dacă creează prismă curcubeu, atunci este cristal.
  2. Daca atingi un pahar pe partea superioară și auzi un sunet melodios cu un pic de ecou, atunci acesta este din cristal. Cu cât conținutul de plumb este mai mare, cu atât tonul este mai lung.
  3. Dacă compari două pahare care au aceeași dimensiune, paharul de cristal va fi mai greu decât delălalt datorită conținutului de plumb.
  4. Folosind o lampă UV, poți vedea o nuanță violet-albăstruie, dacă e cristal. Dacă vezi nunța verde înseamnă că este sticlă.
  5. Cristalul este mai strălucitor, calitatea reflectorizantă a acestuia e motivul pentru care este preferat pentru pahare, bijuterii și candelabre.
  6. Marginea delicată, subțire precum hârtia, indică faptul că piesa este din cristal, deoarece acesta poate fi suflat mai subțire decât sticla.
  7. Rulează degetele de-a lungul tăieturilor din sticlă sau bucății de cristal. Cristalul de gravare are ca rezultat muchii rotunjite, în timp ce sticla tăiată are tăieturi ascuțite și mai groase.
  8. Încearcă să treci cu degetul umed în jurul buzunarului de sticlă sau cristal. Muzicalitatea pe care o auzi nu vine decât din cristal.
  9. Lovește ușor o felie de pâine prăjită în obiectul de cristal sau sticlă. Cristalul va emite sunete clare, în timp ce sticla va produce un sunet plictisitor și scurt.
  10. Atinge ușor vasul de sticlă cu o linguriță. Dacă acesta creează o notă rezonantă, atunci la sigur este un cristal.

În același timp, nu depozita vinul sau băuturile spirtoase într-un decantor de cristal pentru o perioadă prelungită de timp. Aceasta poate determina cantități mari de infiltrații de plumb din cristal în lichid.

Acum ești pregătit să mergi în căutarea celor mai frumoase produse din cristal pentru casa ta ori pentru un cadou destinat celor dragi. Totuși, dacă nu ești sigur în viitoarea alegere, îți recomandăm să-ți faci cumpărăturile la ArtCrystal. Aici ești liber să alegi din gama vasta de produse de cristal și branduri de top la prețuri avantajoase.

ALTE POSTĂRI